Stäng fönster Gislaved kn, STENGÅRDSHULTS KYRKA KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Stengårdshults socken domineras av höglänta skogsområden kring en Stengårdshultasjön. Namnets ändelse på -hult indikerar att bygden bröts sent, troligen under tidig medeltid. Stengårdshult var länge bygdens moderförsamling. De små byarna och gårdarna ligger spridda på uppodlade höjdryggar i skogslandskapet. Norr om Stengårdshultasjön slingrar sig den lilla vägen mellan Norra Unnaryd i väster och Palsbo i öster. Vid denna ligger kyrkbyn, väl synlig på krönet av en sluttning ned mot sjön. Kyrka och kyrkogård ligger direkt söder om vägen med äldre skolbyggnad i öster och prästgård i sydväst samt en annan gård invid denna. Fyra boningshus av varierande åldrar ligger längs vägen. I sluttningen väster om kyrkogården finns en lövträdsdunge.

PRÄSTGÅRD - Den timrade byggnaden i 1 ½ plan har fasad av ljusgul locklistpanel, frontespis, veranda, fönster med korspost och sadeltak. Den välbevarade byggnaden är uppförd under 1800-talets andra hälft och ombyggd under början av 1900-talet.

SKOLBYGGNAD - Den i sen tid renoverade timmerbyggnaden i 1 ½ plan har rödfärgad locklistpanel, verandor och spröjsade fönster. Sadeltaket stöds av lövsågade konsoler. Byggnaden är sannolikt uppförd som skola under 1800-talets andra hälft och tjänar idag som församlingshem.