Stäng fönster Gislaved kn, VALDSHULTS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Jönköping

Beskrivning
Valdshults socken utgörs av höglänta skogs- och mossmarker öster om Nissans dalgång. Namnets ändelse på -hult indikerar att bygden bröts sent, troligen under tidig medeltid. Centralt i socknen ligger Vallsjön. Norr om denna löper vägen mellan Öreryd och Skillingaryd. Där denna möter vägen från Stengårdshult i norr ligger Valdshults utskiftade kyrkby. Det är en uppodlad lucka i skogsbygden som genomkorsas av en bäckravin från nordväst till sydost. Kyrka och kyrkogård ligger direkt öster om denna och på södra sidan av vägen. På andra sidan vägen ligger ett bostadshus från sent 1800-tal, församlingshem och invid fotbollsplanen i skogsbrynet den gamla kyrkans porthus. Något åt öster ligger en frikyrka samt ett bostadshus från 1900-talets mitt. De få gårdarna ligger utspridda.

FÖRSAMLINGSHEM - Byggnaden i ett plan vilar på en betongsockel och har fasad av beige spritputs samt ospröjsade fönster. Dess sadeltak täcks av tvåkupiga betongpannor.

PORTHUS - Porthuset (stigluckan) till den gamla kyrkan uppfördes vid dess östra ingång 1692. Det flyttades 1867 för att tjäna som kyrkstall och flyttades på nytt 1905 för att bli smedja. 1985 flyttades byggnaden till sin nuvarande plats och restaurerades. Det till planen kvadratiska porthuset består av liggtimmer och är klätt med rödfärgad kluven spån. I två motsvarande sidor är stickbågiga öppningar. Byggnadens tälttak är klätt med tjärad kluven spån och bär en smidesflöjel med årtalet 1692. I byggnaden förvaras den gamla kyrkporten med fiskbenspanel.

FRIKYRKA - Den i sen tid totalrenoverade frikyrkan har gavel med polygonal absid och sammanbyggd bostad i vinkel. Fasaden består av gräddvit locklistpanel och gröna foder. Fönstren har blyspröjs. Sadeltaket täcks av tegelimiterande svart plåt.