Stäng fönster Gislaved kn, ÖRERYDS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Öreryds socken domineras av skogsklädda bergsbygder och sjöar samt mossar på båda sidor om Nissans dalgång. Längs ån löper riksväg 26 mellan Jönköping och Halmstad, den s.k. "Nissanstigen". Dalgången är sedan fordom en välanvänd kommunikationsled mellan Västkusten och inlandet. Sockennamnets ändelse på -ryd (skogsröjning) indikerar dock att just denna bygd bröts tämligen sent, troligen under sen järnålder eller tidig medeltid. Tillgången till skog och vattenkraft har haft stor betydelse för framväxten av bruksnäringen i bygden. Störst är Nissafors bruk i sydost. Kyrkbyn ligger längs riksvägens gamla sträckning på en öppen och åt söder sluttande höjdrygg direkt väster om nuvarande vägsträckning. Byn delas på mitten av en svacka med ett mindre biflöde till Nissan. Öster om bäcken är ett vägskäl med den från norr anslutande vägen till Grimsås. Väster om vägskälet ligger en f.d. lanthandel och på motsatt sida, söder om bygatan en källa med i sen tid rekonstruerad överbyggnad. Något åt öster ligger Gästgivargården med omgivande kallmurad stödmur, följd av kyrkan med kyrkogård. Norr om kyrkogården och bygatan, samt öster om Grimsåsvägen, ligger själva gästgiveriet. Prästgården är belägen i sluttningen sydväst om bäcken. Övrig bebyggelse består av spridda gårdar och egnahem samlade på krönen i öster och väster.

GÄSTGIVAREGÅRD - Den välbevarade timrade gästgivarbostaden är uppförd under 1800-talets andra hälft i 1 ½ plan. Den rika fasaden är klädd med gul locklistpanel och har vita foder, fönster med korspost, lunetter, frontespiser och veranda med rika lövsågerier. Sadeltaket har långt utskjutande takskägg med lövsågade konsoler och täcks av tvåkupigt lertegel. Entrédörren utgörs av en ursprunglig pardörr med geometrisk skuren dekor och flankeras av pilastrar.

GÄSTGIVERI - Den timrade f.d. gästgiveribyggnaden i 1 ½ plan är sannolikt uppförd på 1800-talet, men nyligen totalrenoverad med ny rödfärgad locklistpanel samt moderna fönster och portar. Sadeltaket med frontespis täcks av tvåkupiga betongpannor. Gästgiveriverksamheten varade från 1600-talet till 1910. En bättre bevarad flygelbyggnad har hög källarvåning och rödfärgad locklistpanel samt sadeltak.

LANTHANDEL - Den timrade lanthandeln är en långsmal envåningsbyggnad från 1800-talets andra hälft med tvärställd halvvåning på mitten. Fasaden är klädd med rödfärgad locklistpanel och har stora ospröjsade skyltfönster, från 1900-talets mitt, mot bygatan. Sadeltaket täcks av korrugerad eternit. Byggnaden rymmer idag en mindre affärsverksamhet.

PRÄSTGÅRD - Den timrade byggnaden i 1 ½ plan är uppförd 1918 och klädd med ljusgul locklistpanel. De runda fönstren vid sidoingången vittnar om en renovering under 1900-talets förra hälft. Sadeltaket har frontespis.