Stäng fönster Eskilstuna kn, VALLBY, Södermanland

Beskrivning
Vallby socken ligger i Rekarnebygden som räknas till ett av de tidigast kristnade områdena i Mellansverige. Sockenindelningen kan ha varit utbildad redan under 1000-talet. I jämförelse med övriga Södermanland är socknarna kring Kafjärden små. Socknen består av småbackig, odlad slättbygd, skogig längs Mälaren i norr. Sockennamnet är sammansatt av ordet vall i betydelsen fält eller vall och tillägget by i betydelsen gård eller by.

I Vallby socken finns ca 760 registrerade fornlämningar, vilka i huvudsak är koncentrerade till gravfält till gamla byar. Enstaka rösegravar är möjligen från bronsåldern men huvuddelen av gravarna finns på 30 järnåldersgravfält. Av dessa hör troligen uppemot 80 % till yngre järnålder. I socknen märks i övrigt stensträngar, en del husgrundsterrasser, varav fem på fornborgen Vestaberget, samt en runsten.

Vallby by och kyrka ligger på en avläggare till Badelundaåsen. Kyrkan ligger på krönet av en grusås, högt över den omgivande slätten. Genom sitt läge dominerar kyrkan landskapet. Nedanför kyrkan finns en del äldre, rödmålade träbyggnader, vilka är gamla institutionsbyggnader som har inrymt funktioner med nära anknytning till kyrkan. Här finns en timrad materialbod och en parstuga som har inrymt klockarbostad och skola, numera sockenstuga, samt det forna kyrkstallet. Vid kyrkan finns också en folkrörelselokal, nykterhetslogen Vallby Enedräkt, vilken uppfördes i början av 1900-talet. Byn Vallby ligger sydost om kyrkomiljön och är skild från denna av en svacka. Vid laga skiftet fanns tolv gårdar i byn, varav tre utskiftades.

Vallby kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D1). Området omfattar Hammarby, Jäder, Kjula, Sundby och Vallby socknar. I motiveringen av beslutet beskrivs området som en centralbygd, som speglar hur Mälardalen anpassades till landhöjning, växande befolkning mm. från bronsålder till 1800-talets sjösänkningar, med herrgårdslandskap från 1600-talet, inklusive minnen förknippade med Axel Oxenstiernas tid. I värdetexten nämns förekomsten av äldre bebyggelse, många fornlämningar, tidigromanska kyrkor och gamla färdleder, såväl till lands som till sjöss.

Hedvall, A. 1938. Kyrka och prästerskap i Vallby och Hammarby
Nationalencyklopedin, band 19. Bra Böcker. 1996.