Stäng fönster Grästorp kn, GRÄSTORPS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Grästorp är beläget på en öppen lerslätt och genomflytes av Nossan. Den ursprungliga byn växte fram vid den punkt där vägen från Lidköping löpte samman med vägen mellan Skara och Vänersborg. På 1700-talet samlades här ting och gästgiveri. Befolkningsökning och jordbruksreformer främjade under 1800-talet en storskalig havreexport till industrialismens Storbritannien. I detta syfte anlades en järnväg mellan Uddevalla och Herrljunga år 1867. Grästorp blev en av de viktigaste stationsorterna. Byn förvandlades till stationssamhälle med industri och handel. År 1900 bildades en köping och mark avskildes från Tengene socken till den nya kommunen.

Grästorps kyrkplats ligger på Kornhallsberget, direkt söder om vägknuten som idag utgörs av Torggatan och Södergatan. Söder om kyrkplatsen ligger Kyrkskolan. Denna utgör tillsammans med kyrkan en väl sammanhållen enhet. I öster befinner sig ett tämligen nybyggt församlingshem i ett plan med tegelfasad och arkad under ett valmat sadeltak.

KYRKSKOLAN - Byggnaden är uppförd i 1 ½ - plan av timmer och är klädd med en profilerad locklistpanel som vitmålats. En liten veranda med figursågade dekorationer bär inskriptionen "Skolhus 1885". Sadeltaket är täckt med enkupigt lertegel och har en senare kupa. Skolan byggdes 1885 och tillbyggdes 1947.