Stäng fönster Arvika kn, GUNNARSKOGS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Värmland

Beskrivning
Gunnarskog socken är belägen i västra Värmland och består främst av skogsbygder med spridda, ganska omfattande dal- och strandbygder kring sjöar och åar i Byälvens övre vattensystem. Kring sjöarna Bergsjön och Gunnern finns belägg för att området varit centralbyggd sedan mycket länge. Vid gården Skramle, strax intill Gunnern och kyrkan, har arkeologer funnit en av Värmlands fyra runstenar. Ett sensationellt fynd, eftersom runorna dessutom är hämtade ur den äldrerunraden.

Den nuvarande bygden har vuxit fram sedan medeltiden. I de norra delarna av socknen finns lämningar från den skogsfinska invandringen under 1600- och 1700-talen. Gunnarskogs nuvarande kyrka, belägen på en kraftig höjdrygg i norra änden av sjön Gunnern, skall enligt traditionen ha föregåtts av en, troligen två, kyrkor varav den första skall ha funnits omkring 1350. Vid hembygdsgården, som består av ditflyttade byggnader märks bland annat Gunnarskogs sist bebodda rökstuga. I socknen finns en mindre tätort- Gunnarskog.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Gunnarskogs kyrka. / ATA Stockholm, Gunnarskogs kyrka. / Gunnarskogs kyrka, Karl Rickard André, 1961. / Nordström A, Kyrkan mitt i byn, kulturmiljöer i Arvika kommun, 1999.