Stäng fönster Arvika kn, HÖGERUDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Högeruds sockenkyrka ligger i skogsbygden i västra Värmland på en udde i Humsjön sydost om Arvika. Socknen består av begränsade dalgångs- och strandbygder mellan sjöarna Glafsfjorden och Värmeln, omgivna av svagt kuperad skogsmark. Någon tätbebyggelse existerar inte i socknen, men riklig sommarbebyggelse förekommer främst efter Glafsfjorden. Under medeltiden tillhörde bygden Stavnäs pastorat. Högeruds socken bildades år 1646 av de åtta nordligaste hemmanen i Stavnäs socken. År 1650 överfördes tre hemman från Arvika socken. Sitt namn har socknen fått av hemmanet Högerud, som ligger i socknens mitt. Invid en strategisk vägkorsning söder om Humsjön uppfördes 1646 en kapellbyggnad av timmer, vilken senare kom att bli Högeruds första sockenkyrka. Än minner bl a grundstenar, den kvarvarande fd sakristian, ett flertal gravstenar, kyrkogårdsmuren och en minnessten om den gamla kyrkoplatsen. Den nuvarande kyrkobyggnaden av sten uppfördes 1867, ca trehundra meter sydväst om den äldre kyrkplatsen. I anslutning till kyrkan finns sockenstuga, bårhus, garage samt gamla kyrkstallar, nu förråd. Bebyggelsemiljön med kyrka, kyrkogård, ödekyrkogård, sockenstuga samt välbevarad agrar bebyggelse från 1800- och 1900-talen är av intresse för den regionala kulturmiljövården.

ARKIV OCH LITTERATUR: Högeruds kyrka, vägledning 1987, Bondesson L. / Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Högerud, gången och närvarande tid, 1946, Westlund A och Eriksson F. / Kyrkan mitt i byn, Kulturmiljöer i Arvika kommun, Nordström A. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Högeruds kyrka. / ATA Stockholm, Högeruds kyrka.