Stäng fönster Arvika kn, MANGSKOGS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Värmland

Beskrivning
Mangskogs socken ligger i västra Värmland, öster om Arvika stad och är bildad av ett antal hemman i norra delen av Brunskogs socken. Sjön Mangen är en viktig knutpunkt och dess parallella södergående älvar och dalar omsluts av skogar och skogsklädda höjder. Socknen är en utpräglad skogsbygd. Jordbruksmarken är begränsad till slättområdena runt Mangen, ett område som brukats sedan medeltid. I takt med de finska svedjeböndernas inflyttning under 1600-talet, ökade områdets invånarantal kraftigt.

Mangskogs kyrkoförsamling bildades 1705 då det gavs tillstånd till ett kapellbygge i norra delen av Brunskogs socken. Kapellet uppfördes på en höjd i Rinnen, väster om Mangen. Den gamla kyrkplatsen, som ligger ca 1,5 kilometer söder om den nya kyrkan, övergavs då den nya kyrkan invigdes 1813. En minnessten restes där 1914.

Den nuvarande 1800-tals kyrkan ligger placerad vid Mangens nordspets. Tätbebyggelsen vid kyrkan består av tidstypisk och välbevarad agrar bebyggelse från 1800- och 1900-talen samt en rad villor uppförda på 1980-talet i ett öppet och hävdat odlingslandskap. Kyrkan och den närmaste omgivningen ligger inom ett område som är av regionalt intresse för kulturmiljövården.

Intill kyrkan uppfördes också en prästgård 1871. Byggnaden är uppförd av timmer i två våningar under skifferklätt sadeltak. Den har en klassicistisk prägel med ljust gulmålad locklistpanel samt omfattningar, knutbrädor, knutgesims och takfotspanel målad i vitt. Verandan har ett skivtäkt pulpettak med en pardörr och överljus. Huvudbyggnaden är exteriört välbevarad med den tidstypiska symmetriska karaktären, utsmyckningsdetaljer och veranda. Prästgården har vid en prästgårsinventering utvalts som särskilt beaktansvärd och besitter ett stort miljövärde både i sig självt och som en del av den kulturhistoriskt värdefulla miljön kring kyrkan. Den inrymmer dessutom flera rum av högt kulturhistoriskt intresse då de knyter an till Gustaf Frödings diktning och liv.

Från Mangen rinner Slorälven där järnbruket Reinholdsfors legat. Den kände folklivsforskaren Nils Keyland var från Mangskog och dokumenterade här som förste svensk finnkulturen i vårt land.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Mangskogs kyrka. / ATA Stockholm, Mangskogs kyrka. Nordström A, Kyrkan mitt i byn, kulturmiljöer i Arvika kommun, 1999. / Mangskogs kyrka, Gunnar Redelius, 1975.