Stäng fönster Arvika kn, NY KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Värmland

Beskrivning
Ny torde ha varit församling med egen kyrka och kyrkogård alltsedan 1200-talet och omnämns i skriftliga handlingar från medeltiden. Efter flera ombyggnader revs den gamla träkyrkan och ersattes av den nuvarande. Den uppfördes 1889 i nygotisk byggnadsstil med rött fasadtegel, spetsbågiga fönster, yttre strävpelare och lång smal tornspira. Med sin konsekventa och medvetna formgivning är den en av de få i sitt slag i länet och utgör ett landmärke i landskapet kring Nysockensjön.

Ny socken har en areal på 10500 hektar och därav är 19% uppodlad mark. Socknen ligger centralt mellan de större socknarna i Jösse härad och består av begränsade dal- och strandbygder i Byälvens vattensystem, omgivna av skogsmarker. På socknens östra sidan går sedan århundraden tillbaka den gamla Kungsvägen och på västra sidan drogs järnvägen fram när den byggdes på mitten av 1860-talet. Mitt i socknen ligger Nysockensjön.
Ortnamnet Ny anger socknen som ny i förhållande till en äldre intilliggande socken, sannolikt Arvika.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Ny kyrka. / ATA Stockholm, Ny kyrka. / Nordström A, Kyrkan mitt i byn, kulturmiljöer i Arvika kommun, 1998.