Stäng fönster Arvika kn, STAVNÄS KYRKA KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Stavnäs socken är en traditionell jord- och skogsbruksbygd, utan någon större tätort. Den är belägen på ömse sidor om Glafsfjorden, vid Stömne- respektive Söljeflagan. Stavnäs omnämns första gången 1353 som Stauanäs. Stavnäs har alltid varit moderförsamling i ett pastorat som under olika tider omfattning olika socknar. Under reformationstiden hade det annexförsamlingarna Glava, Brunskog och Värmskog. Brunskog och Glava blev egna pastorat 1621 respektive 1875. Under 1600-talet bildades kapellförsamlingen Högerud, som under mitten av 1800-talet fick karaktären av annexförsamling. Sedan Värmskog överfördes till Grums pastorat 1992, består pastoratet numera endast av moderförsamlingen och Högerud.

De två största gårdarna i socknen är Stömne herrgård som drev järnbruk och koppargruva på 1600-talet och Sölje där det fanns glasbruk 1814-80 med tillverkning av spegel- och fönsterglas. Till Sölje herrgård hörde också en hammare.

Stavnäs kyrka ligger på en kulle vid Glafsfjorden i utkanten av odlingsbygden. Nära Glafsfjordens strand strax väster om kyrkplatsen finns två gravrösen som visar att dessa bygder var ianspråktagna redan ett par årtusenden före Kristi födelse. Enligt uppgift har ytterligare förhistoriska gravar, en domarring, förstörts norr om kyrkan vid 1850 års utvidgning av kyrkogården. En äldre träkyrka, sannolikt med medeltida ursprung, har legat på samma plats. Från den gamla kyrkan har en romansk dopfunt i sandsten och ett triumfkrucifix, bägge från 1200-talet, bevarats. Socknen räknas till de äldsta i Värmland med en kyrka bygd under tidig medeltid på nuvarande kyrkplats.

Den nuvarande renässansinspirerade stenkyrkan uppfördes 1699-1705. Den kompletterades med en sakristia mitt på norra långväggen 1723 och försågs med tornspira 1726. Stavnäs kyrka har utgjort centrum för socknens administrativa och religiösa verksamhet under lång tid. Det topografiska läget i direkt anslutning till vattnet är karakteristiskt för de värmländska kyrkolokaliseringarna. Strax intill ligger sockenstugan och klockaregården. Öster om kyrkan ligger prästgården från 1700-talet. Den timrade byggnaden i tvåvångar har vitmålad lockpanel och sadeltaket är lagt med skiffer. Väster om kyrkan, vid stranden finns ett sockenmagasin, troligen från 1800-talets första hälft samt en timrad ångbåtsbrygga. Till områdets höga kulturhistoriska och landskapsestetiska värden hör det hävdade öppna odlingslandskapet och den markant avtecknande björkallén, som leder till prästgård och kyrka från landsvägen i öster.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar 1989. / Begravningsplatser i Värmlands län, 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Kyrkan mitt i byn, Kulturmiljöer i Arvika kommun, Nordström A. / ATA Stockholm; Stavnäs kyrka. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Stavnäs kyrka.