Stäng fönster Ödeshög kn, HEDA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Heda är en medeltida socken och omnämns ursprungligen som Hedakyrka, vilket tyder på att kyrkan givit namn åt socknen. Socknen är belägen i övergångsbygden mellan östgötaslätten i norr och Sydsvenska höglandet i söder. Socknen är fornlämningsrik. Huvudnäringen har varit jordbruk, men en del småindustrier har även förekommit, såsom kvarn- och sågverksrörelser. Vid kyrkan har det funnits en tingsplats under 1500- och 1600-talen. Den forna eriksgatan och den gamla Stockholmsvägen passerar kyrkan från Stockholm söderut.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är belägen på en ås vid ett vägskäl ca 8 km norr om Ödeshög. Kyrkomiljön i Heda har en varierad bebyggelse med bostadshus främst från 1930- och 40-talen. De två f d skolbyggnaderna är äldre, uppförda 1885 respektive 1889. Den äldre skolbyggnaden, den s k slöjdvillan, är en av fyra som uppfördes som trädgårds- och slöjdskolor i enlighet med en donation. De övriga finns i Rök, Stora Åby och Ödeshög. Den yngre skolbyggnaden är belägen öster om kyrkan och har nu funktionen som församlingshem. Den f d prästgården, som är belägen strax sydväst om kyrkogårdsmuren, utgörs av en låg faluröd byggnad med parstugans planlösning. De äldsta delarna härrör från 1700-talet och den fungerar numer som hembygdsgård. Miljön ingår som en väsentlig del av riksintresseområdet runt Tåkern.