Stäng fönster Ödeshög kn, RÖKS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Rök benämns som socken 1387. Socknen är belägen i övergångsbygden mellan östgötaslätten i norr och Sydsvenska höglandet i söder. Socknen är fornlämningsrik. Huvudnäringen har varit jordbruk, men en del småindustrier har även förekommit, såsom stenhuggeri och kvarn- och sågverksrörelser. Den gamla riksvägen från Stockholm söderut passerar socknen och 1910 öppnades järnvägssträckningen Mjölby - Hästholmen för trafik med station i Rök.

KYRKOMILJÖN
Röks kyrka är belägen på östgötaslätten. I direkt anslutning till kyrkogårdens norra sida ligger prästgården. Huvudbyggnaden är uppförd i mitten av 1700-talet och har trots ett flertal ombyggnader bevarat sin 1700-talsprägel. Lönebostället ligger ca 200 m nordost om prästgården. Söder om landsvägen är två skolor belägna, den ena uppförd 1846 med rödfärgad träpanel och den andra uppförd 1886. Den senare, den s k slöjdvillan, är en av fyra som uppfördes som trädgårds- och slöjdskolor i enlighet med en donation. De övriga finns i Heda, Stora Åby och Ödeshög. I kyrkomiljön återfinns också församlingshem och vaktmästarbostad, båda byggnaderna flyttade till platsen 1951. De utgör nu en gårdsbildning. Församlingshemmet, utgörs av mangårdsbyggnaden till gården Hälleboda och flygelbyggnaden är flyttad från Renstad gård.

På södra sidan av kyrkogårdsmuren står Rökstenen uppställd. Den är landets märkligaste runsten genom sitt språkliga innehåll och antal runor. Vid rivningen av tiondeboden 1844 påträffades den inmurad i östra väggen. Man lät sedan istället mura in den på södra väggen i den nya kyrkans vapenhus, varifrån den frigjordes 1865. Sin nuvarande placering fick den 1933 under ett skyddstak, ritat av arkitekt Erik Lundberg. Under 1990-talet har ett turistcentrum vuxit upp med en utställning om Rökstenen.