Stäng fönster Ödeshög kn, STORA ÅBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Östergötland

SOCKNEN
Stora Åby är en medeltida socken och omnämns 1327 som Abo. Trehörna socken ingick fram till 1652, då den bröts ur. Stora Åby socken är belägen i gränszonen mellan slätten och Sydsvenska höglandet och gränsar i söder till Jönköpings län. Socknen är fornlämningsrik och två runstenar fanns tidigare inmurade i kyrkan. Största delen av socknen utgörs av skogsmark, vilket gett goda förutsättningar för ett stort antal såg- och kvarnverk. Den huvudsakliga huvudnäringen har dock varit jordbruk kombinerat med boskapsskötsel. Den gamla landsvägen från Stockholm söderut passerar förbi kyrkan. E4:ans nya dragning passerar öster om kyrkplatsen.

KYRKOMILJÖN
Stora Åby kyrka har ett mycket dominant läge på en markerad höjd i det öppna odlingslandskapet. Den medeltida kyrkplatsen har aldrig utvecklats till ett traditionellt sockencentra. Vid kyrkan har endast socknens skolbyggnader uppförts. Den äldsta, som är belägen väster om kyrkan, är uppförd på 1860-talet. I samband med att en ny skolbyggnad uppfördes 1933 byggdes den om till lärarbostäder och inrymmer idag bostadslägenheter. Norr om kyrkan är en s k slöjdvilla från 1889 belägen. Den är en av fyra som uppfördes som trädgårds- och slöjdskolor i enlighet med en donation. De övriga finns i Heda, Rök och Ödeshög. Den fungerar numer som församlingshem. Kyrkomiljön ingår i ett större område av riksintresse för kulturmiljövården.