Stäng fönster Ödeshög kn, TREHÖRNA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Trehörna socken bildades 1643 av delar av socknarna Stora Åby, Säby och Linderås. De två senare är belägna i Norra Vedbo härad i Jönköpings län. Trehörna socken är belägen i västra delen av det område som karakteriseras som södra Östergötlands skogsbygd. Landskapet är skogsrikt och många gårdar i skogsbygden hade mycket långt till närmaste kyrka. År 1643 fick man tillstånd att bilda en ny socken och att bygga en kyrka. Kyrkan, som fick namnet S:t Johannis, uppfördes på hemmanet Pukeryd, som tillhörde Trehörna säteri i Stora Åby socken. Kyrkobygget bekostades till stor del av överste Arvid Ribbing, som ägde egendomarna Trehörna, Ulfnäs och Mörby. Överste Ribbing skänkte 1667 även egendomen Kolhult till att brukas som prästgård. Ägarna till Trehörna säteri tilldelades också patronatsrätt, vilket innebar bl a att patronus själv utsåg t ex kyrkoherde. Patronatsrätten upphörde 1921.

Socknen består till övervägande del av skogsbygd och är relativt fattig på fornlämningar. Jord- och skogsbruk har varit den dominerade huvudnäringen.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är belägen i skogsbygden vid stranden av Trehörnasjön. Snett över sjön ligger Trehörna säteri. Huvudbyggnaden på säteriet brann 1795. Idag består bebyggelsen av bl a en huvudbyggnad uppförd 1935 samt en äldre flygel. Socknens administrativa centrum växte upp runt den nya kyrkan och kvarstår till stora delar, även om ett flertal byggnader fått nya funktioner. Öster om kyrkan och på andra sidan landsvägen ligger den f d fattigstugan från 1700-talet samt det gamla och det nya ålderdomshemmet, uppförda 1856 respektive 1932. Även församlingshemmet är beläget öster om kyrkan. Det är inrymt i en till platsen flyttad parstuga. Området har fått karaktären av en hembygdspark. Utanför kyrkogårdsmuren i söder finns den gamla skolan från 1865, som när den nya skolan byggdes 1923 fick ändrad funktionen till lärarbostad. Den f d klockaregården ligger invid strandkanten väster om kyrkan.