Stäng fönster Ödeshög kn, ÖDESHÖGS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

SOCKNEN
Ödeshögs socken är belägen vid Vättern och gränsar i söder mot Jönköpings län. Socknen omnämns första gången 1318 som Ödhishög. Samtidigt omnämns Svembs kyrka och socken. Mellan åren 1318 och 1346 uppgick Svembs socken i Ödeshög. Sannolikt låg Svembs kyrka vid byn med samma namn, sydväst om Ödeshögs kyrka. Socknen är fornlämningsrik och länets största guldfynd gjordes 1875 vid Erikstorp. Landskapet präglas i norr av slättbygd och är i övrigt bergigt och stenigt. Huvudnäringen har på landsbygden varit jordbruk och i söder till viss del skogsbruk. Ödeshögs by hade under 1800-talets första hälft fortfarande karaktären av en större kyrkby med nitton gårdar samlade på bytomten. Byn laga skiftades år 1840 och flertalet av gårdarna flyttades ut. År 1888 anlades järnvägen mellan Vadstena och Ödeshög och stationsbyggnaden förlades ca 500 m nordväst om kyrkan. I slutet av 1800-talet etablerade sig en rad olika hantverkare i byn, vilket tillsammans med järnvägens ankomst bidrog till en expansiv period. Ödeshögs municipalsamhälle bildades 1922.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är högt belägen utmed den gamla riksvägen som passerar samhället. Miljön runt kyrkan vittnar fortfarande om den tid då kyrkplatsen var socknens administrativa centrum. I kyrkans omedelbara närhet återfinns bl a klockaregården, sockenstugan samt Lysings härads tingshus. Klockaregården var en av de gårdar som inte flyttades ut när byn skiftades på 1840-talet. Socken- och fattigstugan, som enligt många källor lär vara Ödeshögs äldsta profana byggnad, är belägen sydväst om kyrkan. Byggnaden är uppförd av sten under 1700-talets andra hälft. Tingshuset kan i grunden vara samma byggnad som idag står snett emot sockenstugan. Ett modernt församlingshem uppfördes öster om kyrkan 1967, efter ritningar av arkitekt Bertil Thafvelin, Jönköping. Prästgården är belägen ca 1 km nordöst om kyrkan.