Stäng fönster Grums kn, EDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Kulturlandskapet kring den vik av Vänern som benämns Kyrkebysjön har lång kontinuitet både ur bebyggelse och odlingssynpunkt. Några rösen och röseliknande stensättningar vittnar om att området var attraktivt redan under förhistorisk tid. Den äldsta kyrkan räknas från 1200-talet och skall ha legat vid sjöstranden på Kyrkebols ägor nedanför Haraldsberg. Den har dock, trots olika försök, aldrig återfunnits. "Mellankyrkan" låg väster om Kyrkebyns gård, något längre från stranden. Det utgjordes av en träkyrka. Exakt när den var uppförd är ovisst. Idag finns en minnessten och en hängnad kring den forna kyrkogården.

Strax intill har Kyrkebyns gård under lång tid varit frälsehemman och bebodd av olika ståndspersoner. Vid Malöga fanns redan 1646 gästgiveri för färdande på landsvägen mellan Karlstad och Åmål. Intill kyrkan uppfördes under 1870-talet byggnader med mer officiell prägel, som kommunkontor och skola. Söder om Kyrkebysjön var Buda herrgård tidigare bruksägarbostad till Liljendals glasbruk. Idag finns förutom två flygelbyggnader endast delar av den engelskinspirerande park som Ebba Gustava Eneschiöld lät anlägga här under 1800-talets första hälft.

Ur såväl natur- som kultursynpunkt utgör området kring Kyrkebysjön ett värdefullt landskapsparti med en naturlig växling mellan bebyggelse, odling och natur. Genom lång kontinuerlig hävd bjuder miljön på en mycket tilltalande landskapsbild. Med sin blandning av högreståndsbebyggelse, jordbruksgårdar och torp framträder den traditionella bilden av vänerlandskapets kulturhistoria på ett pedagogiskt lätt uppfattbart sätt. Förutom den samlade miljöbilden finns åtskilliga byggnader som kyrka, kommunkontor, skola, jordbruksgårdarna Kyrkebyn, Rösen, Vilhelmsberg och Malöga med tillhörande torp som solitärt välbevarade och tidstypiska exempel på framför allt 1800-talets byggnadsskick.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, kulturmiljöprogram 1989. / Begravningsplatser i Värmlands län, 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Sveriges kyrkor; Värmland, band 1 häfte 2 Kyrkor i Grums härad södra delen, H Kjellin,1924, Stockholm. / ATA Stockholm; Eds kyrka. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Eds kyrka.