Stäng fönster Hagfors kn, EKSHÄRADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Värmland

Beskrivning
Ekshärads socken har existerat sedan medeltiden och nämns första gången 1503 som Ekysherrede. Ekshärad var fram till 1820 moderförsamling för hela Älvdals härad med annexen Råda, Dalby och Ny. Åren 1636-1685 var pastoratet uppdelat i två delar: Ekshärad och Råda samt Dalby och Ny. Denna uppdelning var mest en ren familjeangelägenhet. 1820 delades pastoratet igen enligt samma ordning som tidigare, och 1901 blev Norra Råda ett eget pastorat. Ur den sistnämnda församlingen hade kapellförsamlingarna Sunnemo och Gustaf Adolf tidigare avsöndrats. Ekshärad är en av Älvdals härads tio socknar och har en total yta av ca 885,22 km2.

Ekshärad socken ligger i Klarälvdalen men tillhör Hagfors kommun. Socknen är till största delen bevuxen med skog och får sin särprägel av Klarälven som här slingrar sig med karaktäristiskt meanderförlopp. Arkeologiska fynd kan härleda boendet i socknen till både sten- och bronsålder. Tillsammans med den odlingsbara jorden är skogen Ekshäradsområdets huvudsakliga naturtillgång. I skriftliga källor framträder socknen på 1300-talet men först från 1500-talet finns material som kan ge en bild av Ekshärads utveckling. Från 1700-talets mitt var järnet den dominerande näringen för socknen, men mot 1800-talets slut drabbades område, liksom så många andra av bruksdöd och bruksnedläggning.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Ekshärads kyrka, vägledning, Gunnar Lindberg, 1996. Smideskorsen på Ekshärads kyrkogård, Gunnar Lindberg, uå. / Ekshärads kyrka, Vägledning, Åke Nisbeth, 1965. / Medeltida dopfuntar i Värmland, Sven Axel Hallbäck, 1965. / Altartavlor i Sverige under renässans och barock, Ångström I L, 1992. / Skatten i dalen, Om smideskorsen på Ekshärads kyrkogård, Gunnar Lindberg, 2002.
Smidda järnkors på Ekshärads kyrkogård. B Hellner & O Jonsson, Nordiska museets handlingar 1, 1932
Ekshärads socken, red S Borlind, S Bergqvist mfl, 1969