Stäng fönster Hagfors kn, NORRA RÅDA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Värmland

Beskrivning
Norra Råda socken ligger i Hagfors kommun. Området utgörs av dalgångs- och strandbygder längs Klarälven och två sjöar; Rådasjön och Lakenesjön, med omgivande skogsmark. Tätbebyggelsen i Norra Råda ligger i en skärningspunkt mellan två dalgångar. Platsen var länge en anhalt på den medeltida pilgrimsled som går utmed Klarälven till Olof den Heliges grav i Nidaros. Samhället ligger på den västra sida av Uvån och den långsmala Rådasjön, som är en av länets djupaste. Utmed Uvån fanns vid 1600-talets slut två stångjärnshammare, Uddeholm och Stjärn. Här var naturförutsättningarna goda då det fanns överflöd av skog och vattenkraft. Dessutom var det en bygd med ovanligt många stora gods med adliga ägare och goda kontakter. Den äldre västgötalagen (före 1300) angav att det i Älvdals härad fanns fyra kyrkor: Dalby, Ny, Ekshärad och Råda. Råda var först en annexförsamling till Ekshärad. Socknen fick sitt officiella namn Norra Råda år 1855 och är en av Älvdals härads 10 socknar.

Den första kända träkyrkan i Norra Råda, uppfördes 1634 och låg mellan Klarälven och Rådasjön, strax söder om den nuvarande. Det är inte klarlagt om kyrkplatsen har ännu äldre ursprung. I mitten av 1700-talet uppfördes en ny kyrka men den gamla kyrkan kom att stå kvar på samma plats i många år. Den såldes 1778 till Uddeholmsbolaget som lät den stå kvar till 1785 då den flyttades till Uddeholms trädgårdspark för att där användas som magasin. Under åren 1959-1960 byggdes den om för att bli Uddeholms kapell. Den flyttades då lite längre mot söder, taket höjdes, de gamla magasinsgluggarna sattes igen, väggarna kläddes med faluröd panel och taket lades med skiffer. På den gamla kyrkplatsen uppfördes alltså år 1752 en ny och större korskyrka av trä. Denna kyrka brann ned efter ett åsknedslag i juni 1801. Nuvarande kyrka stod färdig 1835.

UDDEHOLMS kapell ligger placerad i Uddeholms herrgårdspark. Herrgården, som är den tredje på platsen, uppfördes 1814-23 i nyklassicistisk stil och är med sina 17 fönsteraxlar den största herrgårdsbyggnaden i Värmland. Herrgården är vackert belägen vid Rådasjön och omges närmast av en park i engelsk stil med ädellövträd som lind, lönn, ask och ek. Tuja, idegran, balsamgran ingår även som växtmaterial i trädgården. Uddeholms stångjärns- och manufaktursmide var dominerade i värmländsk järnhantering under 1800-talet och till bebyggelsemiljön vid herrgården hör även tjänstemannabostäder, arbetarbostäder, kontorsbyggnader och ekonomibyggnader.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Norra Råda kyrka, Vägledning, Louise Tham, 1969. / Historik över kyrkans 150-års jubileum, Artur Ransjö, 1963. / Uddeholms historia, Ingvar Andersson, 1960.