Stäng fönster Karlstad kn, ALSTERS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Knappt en mil öster om Karlstad centrum börjar Alsterdalen. Genom dalen rinner Alsterån, som från Molkomsjön i norr via sjöarna Gapern och Alstern, rinner ut i Vänern. Landskapsbilden är skiftande med större sammanhängande jordbruksbygder i norr och en småbruten terräng med mindre odlingsytor och betesmarker i söder. När bygden först togs i besittning är inte fastställt, men arkeologiska fynd visar på bosättning sedan lång tid. Under medeltiden uppfördes en kyrka vid Alstrum, öster om Alsterån. Ett flertal anläggningar som kvarnar, järnbruk, sågverk, tegelbruk och stampar har också uppförts längs ån.

Den nuvarande kyrkan från 1696 ligger i en kyrkby med sockstuga, flera gamla boningshus samt församlingshem från 1980-talet. Söder om kyrkan går den gamla vägen genom byn med gårdar på ömse sidor. Omedelbart norr om kyrkan ligger Alstrums gård med mangårdsbyggnad och flyglar från 1700-talets andra hälft. Byggnaden är en typisk bruksherrgård och utgjorde kärnan i Alstrums järnbruk som var drift 1640-1854.

Socknen saknar tätort, men ett sockencentra, Vallargärdet, har byggts upp väster om kyrkan, intill riksväg 63. Här finns butik och skola. Alsterdalen representerar ett värmländskt kulturlandskap med anknytning till litteratur och bruksrörelse. Här finns åtskilliga minnesmärken av litteraturhistoriskt intresse, främst knutna till Gustaf Frödings diktning.

Alsterdalen och Alsters kyrkby är av riksintresse för kulturmiljövården.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Alsters kyrka. / ATA Stockholm, Alsters kyrka. / Alsters kyrka, J Nyrin, KG Rylander, 1957. / Alsters kyrka, L Tham, 1967. / Alsters kyrka, en vägledning, K Hagman, 1985.