Stäng fönster Valdemarsvik kn, GRYTS KYRKA OCH SANKT OLOFS KAPELL KYRKOMILJÖ, Östergötland

Beskrivning
Gryt är en medeltida socken som finns omnämnd 1413 som Gryto sokn. Socknen är belägen längs kusten i södra Östergötland och består av en fastlandsdel och en vidsträckt skärgård innehållande bl a öarna Kättilö, Gräsmarö och Bokö som är bebodda året runt. Terrängen är bergig och starkt kuperad med talrika små insjöar. Fastlandsdelen är en jordbruks- och skogsbruksbygd medan fisket har varit huvudnäringen i skärgården. I socknen finns tre herrgårdar: Fredriksnäs, Åbäcksnäs, och Breviksnäs. Förutom rester av rösen, sannolikt från bronsåldern, är trakten fattig på fornlämningar.

Kyrkomiljön
Kyrkan ligger på en höjd i närheten av Kyrkviken, och tidigare då viken gick längre in har kyrkan troligen legat på en udde. Gryt är ett gammalt skärgårdscentrum med skola, kommunalhus, brandstation, ålderdomshem, affär och en del jordbruksfastigheter. I kyrkans närhet finns bl a tre generationers skolhus. Den äldsta skolan, ett rödfärgat och panelat envånings timmerhus under tegeltäckt sadeltak, är uppförd 1847. Den intilliggande skolbyggnaden som byggdes något senare, troligen på 1860-talet, är en vitreveterad byggnad i en och en halv våning med frontespis och tegeltäckt sadeltak. Den yngsta, en rödfärgad och panelad byggnad i en och en halv våning under brutet tegeltäckt tak, uppfördes 1929. Intill denna ligger en liten fd brandstation. De tre skolorna är inte längre i bruk utan har ersatts av en anläggning i gult tegel, troligen byggd på 1950-talet, vid vägen ut mot Fyrudden. Det fd kommunalhuset är en byggnad i två våningar med vitputsade fasader och tegeltäckt valmat sadeltak. Det används idag som församlingshem. Prästgården ligger vid Prästgårdsviken, en halv kilometer sydöst om kyrkan. Det är en reveterad byggnad i två våningar under sadeltak, påbyggd med en våning 1825.