Stäng fönster Valdemarsvik kn, ÖSTRA EDS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

SOCKNEN
Östra Eds socken är belägen i landskapet Småland, men i Östergötlands län och gränsar mot Kalmar län. Landskapet präglas av en karg natur med skog och berg samt uppodlade dalgångar, som tidigare varit havsbotten. I öster möter havet och en vidsträckt skärgård. Östra Eds socken har tidigare utgjort en del av Eds socken i Norra Tjust. Under 1600-talets början blev den utbruten som kapellförsamling, Eds Capell. För de boende i den yttersta delen av skärgården var det över tre mil till sockenkyrkan i Ed. Därför uppfördes ett kapell vid Åsvik, som är en av socknens två större gårdar. Under 1880-talet beslöts att Eds kapellförsamling skulle bli en självständig socken under namnet Östra Ed och återstående delen av Eds socken fick benämningen Västra Ed. Nu tillhör Östra och Västra Ed två olika län. På andra sidan Edsviken, mitt emot kyrkan, ligger Skeppsgården som blivit socknens administrativa centrum. Församlingen inköpte 1921 den s k Skeppsgårdsvillan som prästgård. Den utgörs av en reveterad villabyggnad under högt valmat tak, uppförd som privatbostad för en bankdirektör 1908-1910. När kyrkskolan brann 1950 uppfördes en ny skola intill prästgården.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är högt belägen vid Edsvikens östra sida. I direkt anslutning till kyrkan ligger det f d säteriet Åsvik med manbyggnad från 1833 flankerad av dubbla flyglar. Söder om kyrkogården uppfördes 1878 en skolbyggnad, vilken dock totalförstördes vid en brand år 1950. Söder om kyrkan är de f d kyrkstallarna belägna. De skänktes 1987 till Östra Eds Hembygdsförening av ägarna till Åsviks säteri. Till platsen, som fungerar som hembygdsgård, har flera äldre byggnader flyttats.