Stäng fönster Vadstena kn, HAGEBYHÖGA KYRKA KYRKOMILJÖ, Östergötland

SOCKNEN
Medeltida socken som omnämns första gången i skrift 1323. Hagebyhöga lär betyda gården vid hagen. Socknen präglas av ett kuperat öppet odlingslandskap. Den nordvästra delen av socknen gränsar mot Vättern. Genom socknen går gamla landsvägen mellan Vadstena och Örebro. Hagebyhöga har ett varierande urval av förhistoriska lämningar. Straxt norr om kyrkan finns en höjd som kallas Stångbacken och där finns bl a en hällkista från yngre stenåldern. Hällkistan undersöktes 1877 och man fann då 30 skelettgravar. På några håll finns ristningar från bronsålder. Det finns två mindre gravfält från järnåldern varav ett ligger på Sandbys ägor på en udde ut i Vättern. I socknens södra del ligger Östergötlands största gravhög: Aska högen från yngre järnålder, som även har varit en tingsplats och givit namn åt häradet.

I socknen finns två herrgårdar; Sandby och Medhamra som båda ligger vid Vätterns strand.

Gamla kyrkoherdebostället Brustorp ligger ca 2 km sydväst om kyrkomiljön.

I Hagebyhöga finns en lång tradition med spetsknyppling vilket var en vanlig bisyssla. I Aska by fanns i början av 1900-talet en knypplingsskola som finansierades av landstinget.

I socknen finns riklig tillgång på kalksten.

Vid Hagebytorp omtalas en hälsokälla.

Socknens södra del genomkorsas av Vadstena - Fågelstads järnväg med stationshus i Aska.

KYRKOMILJÖN
Hagebyhöga kyrka ligger på en markerad höjd och är synlig vida omkring. På norra och västra sidan om kyrkogården gränsar åkermarken. I kyrkomiljön finns folkskolan, småskolan samt lärarbostaden vilka alla är från 1800-talets senare del. Folkskolan har ljusputsade fasader och används numera som församlingshem. Gamla småskolan har en välbevarad karaktär med röda panelade fasader under sadeltak. I ursprungligt byläge ligger Hageby Norrgård och Övre Östergården, båda med bevarade ekonomibyggnader. Söder om småskolan ligger torpet Fjuk som finns markerat på Häradskartan från 1870-talet. Sydväst om kyrkan ligger en handelsträdgård med växthus och faluröda bostadshus och ekonomibyggnader.