Stäng fönster Vadstena kn, KÄLLSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Källstad är en medeltida socken och omnämns 1336 som Kiaetestaha och 1352 som Kaetilstadha. Källstad socken tillhör naturgeografiskt det område som hör till Vadstenaslätten. Det är en utpräglad jordbrukssocken, som gränsar i sydöst till Tåkern, vilket bidragit med binäringar som fiske. Vid sjösänkningen av Tåkern 1842-43 påträffades en harpunspets av ben från äldre stenåldern, vilken lär vara ett av de äldsta fynden i Östergötland. För övrigt är socknen relativt fattig på fornlämningar. Källstad socken är en av länets minsta socknar, såväl till ytan som till folkmängden. Den numera nedlagda järnvägen mellan Vadstena och Ödeshög, som öppnade för trafik 1888, passerade genom socknens norra del.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är belägen ca 1 mil söder om Vadstena i det öppna slättlandskapet vid Tåkerns forna strand. Källstad kyrkby bestod vid tiden för laga skifte 1858 av åtta gårdar. Två gårdar ligger kvar öster och väster om kyrkan. Mangårdsbyggnaderna, som är uppförda i en och en halv våning med frontespis, har en tidstypisk utformning för 1800-talets mitt. Kyrkogården gränsar mot öster till den f d småskolan, som är en mycket välbevarad byggnad från 1908 med putsade fasader. Den f d komministergården är belägen ett par kilometer öster om kyrkan.