Stäng fönster Karlstad kn, NORS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Värmland

Beskrivning
Nors socken ligger omkring två mil väster om Karlstad och har en långsmal sträckning runt Norsälven, vilken utgår från Frykensjöarna och mynnar ut i Vänern. Trakten kring Norsälven har i gångna tider varit relativt tätt befolkad och åtskilliga fornlämningar minner framför allt om järnåldersbosättningar. På Hökebergets skogsklädda krön väster om älvfåran ligger en av länets bäst bevarade och mest intressanta fornborgar. Bland socknens storgårdar kan nämnas säterierna Höglunda, Malma, Riis och Trossnäs. Norsälven har spelat stor roll för socknens industrialisering och ett bruk anlades i Edsvalla redan på 1600-talet. Bruket lades ned 1917 och ersattes av fabriker för framställning av trämassa. Under 1870-talet framdrogs Bergslagsbanan genom socknen och Edsvalla började växa fram upp till ett samhälle. Mer industriell verksamhet ledde till att samhället Vålberg etablerade och växte fram även det under 1800-talets mitt. På 1940-talet kom Svenska Rayons stora industrianläggningar till Älvenäs och med den kom ytterligare bebyggelse till stånd. I och med den starka industrialiseringen har en förskjutning av befolkningen från landsbygden till samhällena skett.

På östra sidan av Norsälven, mitt i socknen, ligger Nors kyrka och prästgård. Redan under tidig medeltid byggdes den första kyrkan i Nor. Dagens stenkyrka från 1799 är av vanlig värmländsk 1700-talstyp med torn i väster och tresidigt koravslutning i öster. Prästgården strax intill uppfördes 1780 och uppstod med den dominans och värdighet som anstod ett så kallat förstarangspastorat. Prästgården, i två våningar med faluröd panel och skiffertak, är byggnadsminnesförklarad. Till kyrkoanläggningen räknas förutom kyrka och kyrkogård även bårhus från 1933-34, stigport från 1956, samt öster om kyrkogården placerad sockenstuga från 1930-tal och modernare ekonomibyggnader.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Nors kyrka. / ATA Stockholm, Nors kyrka. / H Kjellin, Sveriges kyrkor, Värmland, Band 1, Häfte 1, Grums härad 1. / C Mellkvist, Nors kyrka, utgiven av Nors kyrkoråd till kyrkans 150-årsjubileum, Karlstad 1948. / B Järliden, Nors kyrka, Ystad 1978. / Å Kjelleberg, Nors kontrakt, några utmärkande drag, Karlstads stiftsbok 1983-84. / C Mellkvist, Nors socken, En lokalhistorisk studie och hembygdsbok, 1963.