Stäng fönster Karlstad kn, NYEDS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Värmland

Beskrivning
Nyeds socken ligger ca 3 mil norr om Karlstad och består av en bergig skogstrakt med flera åar, sjöar och omfattande strand- och dalbygder kring Alsterälvens sjösystem. Kring sjösystemets nedre del ligger ett 30-tal rösegravar av bronsålderstyp. I området finns ett antal små och mellanstora jordbruk, men också några större gårdar som härrör från järnbrukens etablering i området. Den enda större orten utgörs av stationssamhället Molkom.
Kyrkan, som ligger i anslutning till Borssjön, i utkanten av stationssamhället Molkom, ligger på en kyrkplats från 1590-talet. Den första kyrkan uppfördes här 1595, men denna förstördes av en åskbrand 1649. Ett år senare uppfördes ny kyrka, som även den förstördes genom åskbrand vilket inträffade midsommarnatten 1702. Kyrkan ligger högst på en höjd med klockstapel från 1780-talet strax väster om kyrkan med ett antal byggnader. Klockstapeln från 1780-talets början står strax väster om kyrkan vid muren. Prästgården från 1700-talets slut, ligger ca 2 kilometer från kyrkan och är sedan 1980-talet privatägd.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Till Nyeds sockens historia, A Stark, 1943. / Nyeds kyrka, S Norman, 1988. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Nyeds kyrka. / ATA Stockholm, Nyeds kyrka. / Nyeds kyrka, S Norman, 1988.