Stäng fönster Vadstena kn, NÄSSJA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Nässja är en medeltida socken och omtalas 1330 som Næsia. Socknen är belägen i ett öppet odlingslandskap på en lång udde i Vättern, som bildar Vadstenavikens västra strand. Till länets mest kända fornlämningar hör domarringen norr om kyrkan, som består av 24 resta stenar. I anslutning till domarringen finns även ett gravfält från järnåldern. Jordbruk har varit huvudnäringen, men även yrkesfiske och sjöfart har bedrivits. I socknen har det även funnits väderkvarnar. De större gårdarna är koncentrerade till byarna, bl a till Nässja by. Socknen tillhör en av länets mindre socknar arealmässigt.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är belägen i kyrkbyns sydvästra utkant på en lövträdsbevuxen kulle. På storskifteskartan från 1780 finns sex gårdar markerade nordväst, norr och nordöst om kyrkan. Bostadshusen i byn utgörs av olika typer, ett flertal är dock reveterade. Vid kyrkogårdsmurens västra sida ligger det f d fattighuset, vilket utgörs av en enkelstuga i två våningar med ingång till övervåningen från kyrkogården. Såväl fattighuset som en intilliggande timrad bod är uppförda under 1700-talets andra hälft. Väster om kyrkan finns även Nässja småskola, som uppfördes 1907 och nu används som församlingshem. I byns nordöstra del är det ovan beskrivna gravfältet beläget, vilket består av 23 registrerade fornlämningar. Kyrkomiljön ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården.