Stäng fönster Vadstena kn, ORLUNDA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Medeltida socken som omnämns första gången 1382 i skriftliga källor. Socknen präglas av ett öppet odlingslandskap i fullåkersbygd.

Genom socknen går landsvägen mellan Vadstena och Bjälbo. Vid kyrkan viker en väg av mot väster till Hov och det finns också vägförbindelse med Strå. Utmed vägen till Bjälbo finns en småskalig bebyggelse av utmarkskaraktär. Övrig bebyggelse i socknen präglas av utflyttade gårdar.

Namnet Orlunda kan härledas till det förhistoriska -lund i betydelsen "offerlund" och Or- anses betyda "stenig mark".
I socknen finns två mindre gravfält från järnåldern. Gravfälten ligger på Piltorps respektive Grimskumla ägor, båda är skadade och har varit mer omfattande. På Börstad har ett helt gravfält odlats bort varför man kan tänka sig att det varit en fornlämningsrik bygd.

I Orlunda finns en lång tradition med spetsknyppling vilket förr var en vanlig bisyssla.
Omkring 1960 byggdes Orlunda radiostation för långvågssändning. Anläggningen bestod av radiostation och 6 master som var försedda med lampor och syntes kvällstid milsvida omkring. Anläggningen lades ner 1991 och i dag återstår den bunkerliknande stationen, en mast för mobiltelefoni samt fundamenten till masterna.

KYRKOMILJÖN
Orlunda kyrka ligger i nivå med det omgivande öppna odlingslandskapet. Några gårdar ligger kvar på ursprunglig plats i byn däribland prästgården som är avstyckad och frånsåld.

Närmast kyrkan i söder ligger gamla skolhuset från 1884 senare ombyggt till lärarbostad. Den nya skolan uppfördes 1928 och används i dag som daghem. Båda husen har putsade fasader och sadeltak respektive brutet tak. I vägkorset ligger gamla affären från 1910-talet. Norr om kyrkan finns en villa från 1970-talet klädd med mexitegel. Den utgör mangårdsbyggnad till Frälsegården. Alldeles utanför kyrkogårdsmuren ligger ett uthus innehållande avträde och förråd.