Stäng fönster Karlstad kn, ÄLVSBACKA KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Älvsbacka socken består av en begränsad bygd kring sjön Östen med anslutande vattendrag, omgiven av kuperande skogsmarker. Socknen är utbruten ur Nyed som kapell för Älvsbacka bruk 1731, och blev egen församling 1819 efter att först fungerat som annexförsamling.

Landskapet kring sjön Östra Örten togs i anspråk för bosättning och uppodling först under 1500-talet sista decennier. Under 1600-talets första hälft expanderade bebyggelsen snabbt då Älvsbacka järnbruk, även kallat Östanås bruk etablerades här på 1600-talet. Det räkandes till ett av de största i Värmland och hade sin storhetstid under 1800-talets mitt. Under 1800-talets blomstringstid fanns det också tegelbruk, såg och gjuteri. Från bruksepoken, som tog slut 1894, finns det kvar en del välbevarad bruksbebyggelse. Utmärkande är framför allt ett antal vitrappade bostads- och ekonomibyggnader som tillkom under brukets storhetstid vid 1800-talets mitt. Tidigt blev annars gårdarna Lersjön och Stenåsen centralpunkt i trakten och dit förlades samhällelig service. 1731 anlades vid sjöns norra del en begravningsplats och uppfördes ett kapell. Senare ersattes detta av nuvarande kyrkobyggnad. Här byggdes också sockenstuga och prästgård och utmed landsvägen inrättades gästgiveri. Byn Stenåsen öster om kyrkan har den täta radbyns form med gårdar på båda sidor om landsvägen och odlingsmarker som sluttar ner mot sjön. I det öppna odlingslandskapet kring sjön finns idag traditionell faluröd bebyggelse med panelade mangårdsbyggnader i 1 ½ eller 2 våningar och tillhörande ekonomibyggnader. Kyrkan, med kyrkogård, uppförd under 1920-talet, ligger på ett näs mellan Lersjön och Östra Örten.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Älvsbacka kyrka. / ATA Stockholm, Älvsbacka kyrka.