Stäng fönster Vadstena kn, ÖRBERGA KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

SOCKNEN
Örberga är en medeltida socken och omnämns första gången under 1200-talets andra hälft.
Socknen är belägen i ett öppet odlingslandskap söder om Vadstena invid Vättern. I området runt kyrkan finns ett flertal gravfält från såväl yngre som äldre järnåldern och enstaka högar från bronsåldern. Två stenar med runristningar är kända. Anton Ridderstad skriver 1877 i Geografiskt och Statistiskt lexikon öfver Östergötland; "Af fornlemningar märkas en runsten nedanför uppgången till den s.k. knektläktaren i kyrkan. Till en del är den gömd under en pelare." Den ena stenen lär ha försvunnit medan den andra sedan 1917 står uppställd vid Prins Eugens Örgården. Huvudnäringen har varit jordbruk och socknen består av ett flertal större gårdar, som t ex Arneberga, Luckerstad och Naddö, men endast ett säteri Ullnäs. Verner von Heidenstam bodde på gården Naddö mellan 1902 och 1918 innan han uppförde Övralid och prins Eugen uppförde ett sommarhem 1915-1916 vid kyrkan. I socknens östra del går landsvägen mellan Ödeshög och Vadstena. Parallellt med landsvägen förlades 1888 den numer nedlagda järnvägslinjen mellan Vadstena och Ödeshög med station i Arneberga.

KYRKOMILJÖN
Den tidigmedeltida Eriksgatan passerade kyrkan, som är belägen på en höjd med vida utblickar över odlingsmarken och Vättern. Sydöst om kyrkan finns en välbevarad skolhusmiljö med folkskola, småskola och tjänstebostad. Folkskolan utgörs av en reveterad byggnad i en våning uppförd på 1880-talet. Småskolan är samtida och uppförd av trä och lärarbostaden byggdes på 1920-talet. Väster om kyrkan är den f d prästgården belägen, vilken består av en mangårdsbyggnad från mitten av 1800-talet med tillhörande flyglar. Prästgårdens södra flygel, som även under en period varit affärslokal, till- och ombyggdes totalt 1959-1960 till församlingshem. Komministerbostaden är belägen söder om landsvägen, mitt emot kyrkogårdens södra ingång. Prins Eugen lät 1915-1916 uppföra ett sommarhem i Örberga, Örgården, efter egna ritningar dock med viss hjälp av arkitekt Ferdinand Boberg. Örgården utgör en mycket tidstypisk anläggning i nationalromantik med vid utsikt över landskapet och Vättern. Härifrån har prins Eugen även hämtat motiv till ett flertal av sina mest kända verk. Kyrkomiljön ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården, som är ovanligt stor och har sin största utsträckning i norr-söder, omgärdas av en kalkstensmur med delvis medeltida ursprung med ingångar i väster och söder. Kyrkan är uppförd på kyrkogårdens västra del. På kyrkogårdens södra del finns en medeltida byggnad av kalksten. Dess ursprungliga funktion är osäker, den har benämnts tiondebod och under senare tid använts som sockenmagasin. Byggnaden har ett sadeltak täckt med enkupigt rött tegel. Den har på norra sidan en rundbågig portal med en medeltida omfattning av finhuggen kalksten. Dörrbladet är av trä med medeltida smide. Byggnaden används som förråd.

Beskrivningen och historiken kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.