Stäng fönster Kil kn, BODA KYRKA, SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Boda, den östligaste socknen i Jösse härad, ligger i Kils kommun och omges av socknarna Brunskog, Värmskog, Grums och Frykerud. Socknen har kuperad odlingsbygd, omgiven av skogsmarker. Socken koloniserades först under medeltiden och förhistoriska fornlämningar saknas. Socknen är belägen vid Nordvästra stambanan - linjen Charlottenberg-Laxå - med Högboda stationssamhälle som tätort.

I början av 1600-talet tillhörde nuvarande Boda socken Brunskogs socken. Den stora socknen hade ett stigande invånarantal och de som bodde längst bort från kyrkan önskade då uppföra ännu en kyrka, något som beviljades av Drottningen i januari år1616. Kyrkobygget påbörjades, men avstannade efter någon tid eftersom kyrkoherden i Stavnäs (Brunskog tillhörde Stavnäs pastorat) var tveksamma till det nya kyrkobygget. Församlingsborna som påbörjat bygget klagade hos hertig Karl Filip. Hertigen, som förstod böndernas bekymmer skrev ett brev i maj 1620 där han bannade prästen och menade att Drottningens tillstånd skulle gälla. Därefter kunde bygget fullbordas.

Kyrkan som uppfördes av trä blev snart för liten. I Boda, som nu hade blivit egen socken, ville man då uppföra en ny kyrka av sten vilket också skedde 1671-74.