Stäng fönster Söderköping kn, MOGATA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Mogata är en medeltida socken och finns benämnd 1355 som de Mogatu. Det omväxlande landskapet gränsar i norr till Slätbaken och består av öppna fält, lövhagar och barrskog. Fram till 1718 omfattade socknen även Börrum. Det är en utpräglad jordbruksbygd utan någon industriverksamhet. En betydande del av socknen upptogs förr av de stora gårdskomplexen, tex Husby, huvudgård i det nu upplösta Burensköldska fideikomisset, Hösterums och Borums herrgårdar. Husby var ursprungligen ett av Uppsala öds gods, dvs en jordegendom tillhörande den gamla kungaätten i Uppsala, vilket gör en kunglig inblandning i kyrkans ursprung trolig. En del av Eriksgatan passerade genom Mogata och kyrkans tillkomst och placering i socknens norra del kan förmodligen sättas i samband med detta faktum. Gravfält från yngre järnåldern, en runsten i Hov och en offerkälla vid Häggetorp berättar om socknens förhistoria.

KYRKOMILJÖN
Mogata kyrka ligger en mil sydöst om Söderköping i tätorten Mogata som under 1900-talet vuxit från kyrkby till ett villasamhälle. Kyrkan är belägen i ett vägskäl och på dess södra sida finns Mogata gamla tingsplats, idag i form av en öppen kyrkplan omgiven av byggnader som haft en administrativ funktion. Tingshuset som tillkom kring 1700, är en av länets äldsta bevarade tingshusbyggnader. Det är en timrad gulreveterad byggnad under högt och brant valmat tegeltak. Det såldes 1904 till socknen som ålderdomshem men fungerar idag som församlingshem. Här finns också den fd sockenstugan jämte arrestlokal, en timrad rödpanelad tvåvåningsbyggnad under tegeltak. Den fd skolan från 1859 är en reveterad byggnad med spritputsade fasader och frontespis under brutet tegeltäckt tak. Lärarbostaden från 1860, idag pastorsexpedition, är en vitreveterad byggnad med spritputsfasader och frontespis under tegeltäckt sadeltak. Öster om kyrkan finns ett skolområde med moderna skollokaler. Den gamla prästgården ligger i närheten av Slätbaken, ca 1 km från samhället.