Stäng fönster Kristinehamn kn, RUDSKOGA KYRKA KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Rudskoga socken torde ha uppstått omkring 1340. Några år dessförinnan skänktes en fru Helena Pedersdotter Rudhaskogen till Riseberga kloster. Socknen var då mindre till storlek än idag, sin nuvarande storlek torde socknen först fått på 1770-talet.

Rudskoga består av småbruten odlingsbygd norr om sjön Skagern, omgiven av skogsmark, i Värmlands läns sydöstra hörn. Området kring Labacka by och Rudskoga kyrka är gammal jordbruksbygd som hyser gårdar med lång agrar tradition. En av de äldsta kända boplatserna i länet ligger längst söderut på Labackanäset.

När den första kyrkan byggdes, troligen under senmedeltiden, fanns här vid sjön Skagerns norra strand flera gårdar. Näringslivet baserades i första hand på kreatursskötsel men åkerbruk och kompletterande fiske ingick också i försörjningsmönstret. Med befolkningsökning förtätades bebyggelsen successivt och samlades i byar. En av de idag mest välbevarade med bibehållen karaktär av oskiftad by är Labacka med 1700- och 1800-talsbebyggelsen belägen på ömse sidor om en slingrande grusväg. I det omgivande småskaliga odlingslandskapet framträder tidigare generationers odlingsmöda i odlingsrösen och öppna tegskiljande diken. Öster om byn ligger bl a kyrka och prästgård.
Området kring Labacka-Rudskoga kyrka har i århundraden utgjort socknens religiösa och administrativa centrum. Den kontinuerligt hävdade marken och välhållna traditionellt utformade och färgsatta byggnader speglar den lokala bygdens historia och näringsliv på ett pedagogiskt lätt uppfattbart sätt. Den nuvarande stenkyrkan invigdes 1777 sedan den gamla tjänat ut. Kyrkbyn kallas Grunnebacka. Efter att tidigare ha tillhört Rudskoga pastorat blev Rudskoga jämte Nysund 1638 eget pastorat.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Kristinehamns kyrka. / ATA Stockholm, Kristinehamns kyrka. / Järliden B, Rudskoga kyrka, 1972. / Orremo R, Om Rudskoga kyrka och socken, 1953. / Silfving J L, Rudskoga sockens historia från äldsta tider intill nuvarande, 1913.