Stäng fönster Kristinehamn kn, VISNUMS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Värmland

Beskrivning
Visnums socken ligger sydost om Kristinehamn, i den sydöstra delen av Värmlands län. Här, liksom i den övriga slättbygden kring Vänern, ligger flera gårdar som brukats kontinuerligt sedan mycket lång tid. Genom området löper länets äldsta kända färdled, den sk Letstigen vilken under 1700-talet försågs med milstolpar. I det öppna odlingslandskapet kring Vismans dalgång finns fem stycken små rullstensåsar, varav de fyra sydligaste innehåller järnåldersgravar. På den femte och nordligaste åsen ligger Visnums gamla kyrkplats och den nuvarande kyrkan med tillhörande bebyggelse med prästgård, klockkargård, skola och sockenstuga.

På grund av sitt höga kulturhistoriska värde har hela kyrkomiljön i Visnum klassats som riksintresse för kulturmiljövården. Prästgården, som har ett högt kulturhistoriskt värde, har tillsammans med delar av bebyggelsen kring kyrkan har i kommunens kulturmiljövårdsprogram utvalts som extra bevaransvärda. I området finns fornlämningar som äger speciellt skydd enligt kulturminneslagen.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Visnums kyrka. / ATA Stockholm, Visnums kyrka. / Visnums kyrka, Åke Nisbeth, Sten-Åke Börjesson (tillägg), 1983.