Stäng fönster Söderköping kn, SKÄLLVIKS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

Socknen
Skällvik är en medeltida socken och omnämns 1289 som Skyeldawik. Den är belägen öster om Söderköping och gränsar i norr och delvis i öster mot Östersjön. Huvudnäringen i socknen har varit jordbruk kombinerat med boskapsskötsel och med fiske som binäring. Inom socknen har även förekommit järnmalmsbrytning vid ett antal gruvor in på 1920-talet. På en holme vid Slätbaken i Östra Ny socken ligger Stegeborgs slottsruin. Slottet eldhärjades 1788 och en ny huvudbyggnad uppfördes 1806 sydöst om Skällviks kyrka. På en udde västerut finns även ruinen efter Linköpingsbiskoparnas borg Skällvik. Inom socknen finns även säteriet Borum. Herrborums herrgård med underlydande gårdar hörde fram till mitten av 1800-talet till Skällviks socken, men överfördes därefter till S:t Anna.

Kyrkomiljön
Kyrkan är belägen knappt två mil öster om Söderköping. I direkt anslutning till kyrkan ligger den f d skolan, som är en välbevarad reveterad byggnad i en och en halv våning från 1880-talet. Väster om kyrkan ligger prästgården, som delvis används som församlingshem. Den är uppförd 1918-20 i en tidstypisk nationalromantisk anda med faluröda fasader under tegeltäckt mansardtak. Inom kyrkomiljön finns även Skällviks hembygdsmuseum i en byggnad från 1942. Kyrkomiljön ingår som en väsentlig del i riksintresseområdet vid Stegeborg och Skällvik.