Stäng fönster Söderköping kn, VÄSTRA HUSBY KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

SOCKNEN
Västra Husby är en medeltida socken som finns omnämnd 1280. Husabyar, en fornsvensk beteckning för kungsgårdar, är en institution som brukar dateras till slutet av vikingatiden och början av medeltiden. Socknen är rik på fornlämningar. En av de främsta och mest fantasieggande är resterna av det sk Götavirke, en av landets största försvarsanläggningar från förhistorisk tid. Socknen har en blandad karaktär av skogs- och jordbruksbygd med åkerbruk som den dominerande näringen. Hylinge herrgård tillhör släkten Strömfelt och har det största jordinnehavet i bygden. Herrgården har en välbevarade mangårdsbyggnad från 1700-talets slut som är byggnadsminne. Minsjö, Tvärdala, och Gäverstad är andra stora gårdar. Göta kanal genomkorsar socknen från öster till väster. Samhället Västra Husby har vuxit fram under tidigt 1900-tal där huvudvägarna mot Norrköping och Linköping korsas. Under senare tid, framförallt 1970-talet, har en stor villabebyggelse tillkommit.

KYRKOMILJÖN
Kyrkbyn ligger ca en km norr om samhället Västra Husby. Kyrkan är belägen på en höjd med ett dominerande läge över den kringliggande bygden. Öster om kyrkan ligger en faluröd länga som troligen tidigare fungerade som kyrkstallar. Mittemot längan finns den fd skolan från 1881, numera pastorsexpedition. Byggnaden är i två våningar med sadeltak och tilläggsisolerade, panelklädda och gråmålade fasader. Ytterligare ett stycke österut finns den fd prästgården, idag komministerbostad. Den är byggd 1956 i 1½ våning med sadeltak och tilläggsisolerade fasader klädda med mexisten. Byggnaden är uppförd på samma plats som den gamla prästgården från 1881. Rester finns av den stora omgivande parkanläggningen, bl a stora ekar och kastanjer. Angränsande till prästgården finns ett fd lönebostället från 1922, och även norr om kyrkan finns ett fd löneboställe. Fram till 1994 låg den gamla klockargården söder om kyrkan, men revs detta år.