Stäng fönster Norrköping kn, NORRKÖPINGS KYRKOR, Östergötland

KYRKOMILJÖN
Hedvigs kyrka ligger ett kvarter söder om Motala Ström, vid Tyska torget. Hedvigs prästgård ligger öster om kyrkan, med en långsida mot Fleminggatan, och används nu som församlingshem. Prästgårdens bostadshus flyttades till platsen 1782 och var en gåva av brukspatron Christian Eberstein. Det är en byggnad i två våningar med vind och putsade fasader avfärgade i gult. Ett plank avskiljer tomten åt väster. Här finns även Kyrkans hus, som är inrymt i ett f d magasin uppfört 1823. Magasinet hörde till familjen Swartz och var lagerlokal för tobak och spannmål. Söder om Tyska torget ligger Rådhuset, som byggdes efter ritningar av arkitekt Isac Gustaf Claesson 1910. Fasaderna är i mörkt tegel och utformade i en blandstil med bl a nationalromantik. Rådhusets höga torn kröns av en gyllene S:t Olofsskulptur. Väster om torget går Drottninggatan och här ligger bl a olika bankpalats. Norr om torget ligger nuvarande Grand Hotel, en byggnad som uppfördes 1904-1906 av Werner Northun. Han var verksam i Norrköping i ca 40 år, men anlitades ofta som arkitekt till offentliga byggnader i andra delar av länet. Området runt Tyska torget karaktäriseras av en påkostad offentlig och kommersiell bebyggelse uppförd efter ritningar av några av sin tids mest namnkunniga arkitekter.
.
F D KYRKOGÅRDEN
Runt Hedvigs kyrka anlades en kyrkogård med muromgärdning och ingångsportal. 1811 beslutade man att upphöra med begravningar på kyrkogården och istället använda den nya kyrkogård som anlagts för stadsförsamlingen utanför staden. Under tidigt 1800-tal anlades många kyrkogårdar utanför rikets städer, bl a beroende på hälsoaspekter. I Hedvigs församling beslutade man sedan att riva ned gravöverbyggnader och stensätta gravplatserna. Kyrkogårdsmuren och ingångsportalen skulle säljas.

I dag omgärdas Hedvigs kyrka av en gräsmatta med enstaka stora lövträd i en trädkrans och buskar. Gräsmattan avgränsas av en låg stödmur av granitstenar i ett skift. I väster leder en bred trappa av granit upp från Tyska torget. Området runt kyrkans torn och västparti är belagt med gatsten och i sydväst ligger en gång med gatsten. I nordväst leder en uppfartsramp av gatsten till kyrkan och den övergår sedan i en asfalterad gång till sakristian. En asfalterad gång leder även från norr till sakristians ingång. Söder om kyrkan finns ett minnesmonument över kyrkoherde Erik Perwe i Svenska Victoriaförsamlingen i Berlin.