Stäng fönster Norrköping kn, HÄRADSHAMMARS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Häradshammars socken är belägen på Vikbolandet och är en medeltida sockenbildning, omtalad år 1343 som Herseme. Jonsbergs socken har varit annex till Häradshammar ända fram till 1861. Kyrkan är högt belägen i det fornlämningstäta landskapet med odlingsområden i lägre terrängpartier. Området utgörs av ett karakteristiskt, omväxlande spricklandskap. Jordbruk har varit den dominerande näringsgrenen, med viss binäring av fiske och gruvdrift av järnmalm. Socknens större gårdar utgörs av Lönö och Sörbyholm. Vikbolandsbanan, järnvägen mellan Norrköping och Arkösund, passerade genom socknen med station strax öster om kyrkbyn. Den öppnade för trafik 1895, men är numera nedlagd.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är belägen ca 25 km öster om Norrköping i ett uppodlat fornlämningsrikt spricklandskap. Kyrkbyn har kvar en oskiftad karaktär med flera gårdar som ligger kvar utmed bygatan sydväst om kyrkan. Två gravfält av yngre järnålderskaraktär ligger i byns närhet. Dessa har tillhört Hörseme (Häradshammars) by. Väster om kyrkan ligger en f d skolbyggnad, uppförd under 1800-talets andra hälft, vilken nu används som församlingshem. Lärarbostaden är uppförd på 1910-talet efter ritningar av arkitekt Werner Northun i Norrköping. Den frånsålda prästgården är belägen ca 500 m nordväst om kyrkan.