Stäng fönster Norrköping kn, JONSBERGS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Jonsbergs socken är belägen på östra delen av Vikbolandet. Jonsbergs socken har tidigare utgjort en del av Häradshammar socken. Under 1500-talet blev den utbruten som kapellförsamling och omkring 1720 som annexförsamling. Landskapet präglas av en karg natur med kala bergsknallar med insprängda åkrar. I öster möter havet och en vidsträckt skärgård. Trakten är fornlämningsrik. Näringarna har varit lantbruk och fiske. Ägostrukturen har dominerats av större egendomar, däribland Broxvik, Gottenvik och Jonsberg. Den förindustriella verksamheten som sågar, kvarnar, kalkbrännerier och tegelbruk har legat under de större gårdarna. Järnvägen mellan Norrköping och Arkösund invigdes 1895, men är numera nedlagd. Dess huvudsakliga syfte var godstransporter, men den bidrog även till en ökad turism och sommarbebyggelse.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är belägen i en uppodlad sänka vid Jonsbergsån. Miljön domineras av kyrkan och Jonsbergs säteri. Till det äldre administrativa sockencentrat hör även en f d skola och ett f d ålderdomshem. Herrgården, som är belägen strax öster om kyrkan, är en enhetlig 1700-talsanläggning med mangårdsbyggnad flankerad av lägre flyglar. I herrgårdsmiljön ingår även ekonomibyggnader, magasin, arbetarbostäder, lusthus, stenvalvsbroar, kvarn och en större parkanläggning. Den f d skolbyggnaden, som är belägen nordväst om kyrkan, har en tidstypisk utformning för tiden omkring 1920 med brutet tak och rödfärgade fasader. Ålderdomshemmet är uppfört 1934 och ligger utmed vägen mellan Norrköping och Arkösund. Den f d prästgården är belägen vid Görstorp ca två kilometer öster om kyrkan.