Stäng fönster Jönköping kn, ANGERDSHESTRA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Angerdshestra socken utgörs av höglänt skogsbygd öster om Nissans dalgång. Gårdar och byar ligger utspridda på uppodlade krönlägen i landskapet. Kyrka och kyrkogård ligger på ett uppodlat krönläge i den södra änden av kyrkbyn med sluttningar åt söder och väster. Norr om kyrkogården ligger en sockenstuga på vägens västra sida. På dess östra sida ligger prästgården ett stycke längre åt norr. Nordost om kyrkogården är en damm med utlopp i en djup och bred bäckravin i söder. Terrängen stiger kraftigt öster härom. Söder om kyrkogården är en slänt med hagmark, i vilken finns lämningar av en kaplansgård från 1700-talet. Den gamla medeltida träkyrkan skall enligt traditionen ha legat vid gården Källerås några kilometer söder om nuvarande. Stockar från denna medeltidskyrkan användes vid dess byggande. Dessa har dendrodaterats till 1226. Församlingen har sedan gammalt utgjort ett annex till Bottnaryds pastorat.
PRÄSTGÅRD - Prästgården är en stor timrad byggnad i 1 ½ plan med gul locklistpanel, vita foder, frontespis och sadeltak täckt med lertegel. De sentida fönstren har mittpost.
SOCKENSTUGA - Sockenstugan är sannolikt en f.d. skola från sent 1800-tal. Byggnaden är timrad i 1 ½ plan med rödfärgad locklistpanel, vita foder, sentida fönster med mittpost, rombiska gavelfönster, frontespis, veranda med vinkelbruten dekor och sadeltak med täckning av tvåkupigt lertegel.