Stäng fönster Habo kn, GUSTAV ADOLFS KYKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Jönköping

Beskrivning
Gustaf Adolfs socken utgörs av en jordbruksbygd uppe på Hökensås. Socknen bröt sig ut från Habo 1780 på grund av det långa avståndet till kyrkan.

Kyrka och kyrkogård ligger på en mindre platå sydost om ett mindre vägkors med några gårdar. Väster om kyrkogården är ett församlingshem och framför detta en grusplan där den gamla skolan tidigare stod. Lärarbostaden är kvar på andra sidan vägen med ett vaktmästeri som granne i backen i öster.

FÖRSAMLINGSHEM - Byggnaden i 1 ½ plan är klädd med rödfärgad locklistpanel och har sadeltak med tvåkupigt lertegel.

LÄRARBOSTAD - Den f.d. lärarbostaden är en byggnad i 1 ½ plan med rödfärgad locklistpanel och brant sadeltak med kupa och täckning av tvåkupigt lertegel. Sockeln är av betong. Bostaden är sannolikt uppförd på 1930-talet och renoverad 1990.

VAKTMÄSTERI - Den långsmala byggnaden vilar på betongsockel och är klädd med rödfärgad locklistpanel samt bär sadeltak med tvåkupigt lertegel.