Stäng fönster Jönköping kn, MULSERYDS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Jönköping

Beskrivning
Mulseryds socken utgörs av en höglänt och kuperad skogsbygd mellan Komosse i väster och Nissans dalgång i öster. Sockennamnets ändelse på -ryd indikerar att bygden bröts sent, under skiftet mellan järnålder och medeltid. Jära i socknens nordöstra ände utgjorde under medeltid en egen socken. En stor del av Mulseryd sockens hemman var under senmedeltid kyrkliga prebendegods. Mulseryds by ligger centralt i socknen, på en öst-västlig åsrygg vid Mulserydssjöns södra ände. Söder om åsen är ett uppodlat landskapsrum. Mulseryd utgör en radby längs en bygata som löper utefter åsens södra sida. Bebyggelsen av gårdar och villor präglas av 1800- och 1900-tal. Kyrka och kyrkogård ligger i byns västra ände med vägen i söder och en brant ned mot sjön i norr. Direkt i öster ligger en äldre skolbyggnad och i väster en personalbyggnad.

SKOLBYGGNAD - Den timrade byggnaden i två våningar är uppförd under 1800-talet som skola och kraftigt tillbyggd under 1930-talet. Åt norr är en utbyggnad i vinkel. Fasaden bär gul locklistpanel och har spröjsade fönster samt balkong. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel.
PERSONALBYGGNAD - Personalbyggnaden är uppförd omkring 1993 och bär rödfärgad locklistpanel, vita foder och sadeltak med valmad spets samt tvåkupiga betongpannor. Fönstren har utanpåliggande spröjsning.