Stäng fönster Jönköping kn, BRUNNS KAPELL KYRKOMILJÖ, ÖLMSTAD SOCKEN, Jönköping

Beskrivning
Ölmstads socken begränsas i väster av Vättern och i öster av skogsbygderna kring sjön Bunn. Längs Vättern löper en skogsklädd bergsrygg med förkastningsbranter ned mot sjön. De bördiga strandremsorna är kända för sina fruktodlingar. Genom socknens centrala del sträcker sig Ölmstaddalen från Gränna i norr till Skärstad i söder. Här går den gamla landsvägen mellan Jönköping och Gränna, medan den på 1960-talet anlagda motorvägen E4:an, gamla ”riksettan” löper ovan Vätterkanten. Ölmstaddalen utgörs av uppodlad slättmark. Fornminnesbilden visar att bygden togs i anspråk redan under stenålder. Flera järnåldersgravfält fi nns spridda i landskapet. Där vägarna från Gränna, Ölmstad, Skärstad och Bunn möts ligger en mindre tätbebyggelse, Brötjemark. Denna växte fram som ett stationssamhälle vid den sedan 1930-talet nedlagda linjen Jönköping-Vireda. Även Bunn var ett stationssamhälle.