Stäng fönster Norrköping kn, KULLERSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Kullerstad är en liten, medeltida socken uppkallad efter den gård på vars mark kyrkan byggdes, och finns omnämnd som Kullerstadha år 1240. Den är belägen ca 1 mil sydväst om Norrköping på Glans södra strand och kring Motala ströms utlopp. Landskapet utgörs av omväxlande slättbygd och småkuperad skogsbygd. Till de större gårdarna hör Skattna, Ribbingsholm och Lundby. Tre runstenar kan berätta om bygdens äldre historia. Under 1600-talet anlades Skärblacka järnbruk vars järnhantering efterträddes av papperstillverkning i slutet av 1800-talet, med bruk i Skärblacka och Ljusfors. Den tidigare fattiga socknen utvecklades kraftigt med grundandet av Skärblacka pappersbruk, och folkmängden flerdubblades på några decennier.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan ligger i den lilla kyrkbyn Kullerstad, ca 2 km öster om Skärblacka i närheten av socknens huvudväg. Byn, som är belägen på en flack höjd, omges av öppna åkrar. Det är en samlad bybebyggelse med bevarad prägel av administrativt sockencentrum. Kring kyrkan finns skola, lärarbostad, prästgård, klockarbostad och en bit därifrån ålderdomshem. Den fd prästgården från 1833 tillhör byns äldsta byggnader, en vitmålad panelad timrad salsbyggnad norr om kyrkan. En ny prästgård byggdes 1959 i Skärblacka. Skolan byggdes 1907 och är en T-formad, tvåvånig, vitreveterad byggnad under brant tegeltäckt sadeltak med avvalmade gavelspetsar. Den kallades "Röda skolan" eftersom den ursprungligen hade en röd panelfasad. Under en period fungerade skolan som församlingshem. I övrigt dominerar en traditionell lantbebyggelse från 1800-talet och tidigt 1900-tal i falurött eller puts. Ekonomibyggnader finns från samma tid.

2013-11-15 Anmärkning från privatperson, bekräftat av församlingen: Den fd. prästgården från 1833 låg inte i kyrkbyn, utan några kilometer sydväst om kyrkan under namnet Vickelby. Straxt norr om kyrkan (c:a 50 -75m) ligger Norrgården, som stämmer bra med beskrivningen.