Stäng fönster Botkyrka kn, GRÖDINGE KYRKA KYRKOMILJÖ , Stockholm

Beskrivning
Grödinge församling är belägen på den norra delen av Södertörn, ca 15 km sydost om Södertälje. Församlingen tillhör Botkyrka kommun och gränsar mot Östertälje församling i nordväst, Salem och Tumba församlingar i norr och Sorunda församling i söder.

Landhöjningen har präglat Grödinges sockens topografi och påverkat den bebyggelsehistoriska utvecklingen. Under förhistorisk tid låg större delen av landskapet under vatten. Genom landhöjningen skapades först ett skärgårdslandskap, så småningom torrlades även del av sjöbotten i dalgångarna vilka omvandlades till bördiga odlings- och betesmarker.Grödinges första kyrkobyggnad uppfördes omkring 1100-talet på en udde som då anslöt till en havsvik. Sedan kyrkan byggdes har marken stigit cirka fem meter och havsstranden ligger nu drygt tre kilometer längre bort. Dalgången förbi kyrkan sträcker sig mellan Kaggfjärden i söder och Malmsjön i norr. Strax norr om kyrkan finns en mindre sjö, Kvarnsjön, och strax i söder den numera igenväxta Kyrksjön. Kyrkan är belägen på de västra sluttningarna av dalgången, ovanför gamla landsvägen. Öster, norr och väster om kyrkplatsen finns större skogsom-råden som täcker landskapets högre partier.

Fram till andra hälften av 1800-talet, då laga skiftet genomfördes, var kyrkbyn socknens kärnpunkt. Därefter försköts Grödinges centrum från kyrkbyn till Vårsta, som ligger fyra kilometer norrut. Söder om kyrkan finns numera endast enstaka friliggande gårdar. Norr samt nordost om kyrkan ligger några bostadshus och strax nedanför kyrkan, i öster på andra sidan vägen, församlingshemmet.

Strax sydväst om kyrkan, i förlängningen av en planterad allé, ligger prästgården med boningshus och ekonomibyggnader.

Riksintresseområde: Grödinge. Uttryck för riksintresset: Stenåldersboplatser från främst yngre stenåldern. Lämningar från bronsåldern. Omfattande järnålderslämningar i form av talrika varierade gravfält och flera fornborgar. Grödinge 1100-talskyrka. Flera avhysta bytomter. En rad mindre herrgårdsanläggningar, vilka huvudsakligen representerar 1700- och 1800-talen. Iselsta ålderdomligt sammanhållna klungby, handelssamhället Rosenhill och Norrga kvarnmiljö. Äldre vägsträckningar och öppna odlingsmarker.

Källor: Aldhagen, Yngve; 1983. Södermanlands kyrkor.Berthelson, Bertil; 1944. Sörmlandska kyrkor, del IV.Grödinge hembygdsbeskrivning. 1945. Karppinen, Pentti; ?. Grödinge kyrka. Församlingens hemsida Mörkfors, G; Ullén, I. 1988. Botkyrka - KulturmiljöinventeringSöderberg, Brita: 1975. Grödinge, en sockenhistoria från medeltid till nutid. Schnell, Ivar: 1971. Grödinge socken, utgiven av Grödinge hembygdsförening.Schnell, Ivar: 1972. Grödinge kyrka, ett häfte från Sörmlands hembygds och museiförbund.