Stäng fönster Norrköping kn, KVILLINGE SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

Socknen
Kvillinge är en medeltida socken och omnämns bl a 1330 som Qvillinge, då den även omfattade nuvarande Simonstorps socken. Kvillinge är belägen norr om Norrköping och i dess norra del dominerar Kolmården med berg och skogar. Söder därom breder den bördiga Kvillingeslätten ut sig. I området vid kyrkan finns gravfält från yngre järnålder och på förkastningsbranten flera fornborgar. Anton Ridderstad nämner i sin beskrivning över Östergötland 1877 att det i socknen även finns fem runstenar. Socknen har många herrgårdar, däribland Björnsnäs, Björnviken, Herrstadberg, Krusenhof och Malmö. Östra stambanan passerar socknen med station i Åby, vilken efter järnvägens tillkomst vuxit fram som socknens centrum. Huvudnäringen har varit åkerbruk, men även bergsbruk och fabriksrörelser har varit betydelsefulla. Bland de tidigindustriella näringarna finns bl a Hults stångjärnsbruk och Graversfors masugn. I slutet av 1800-talet etablerades även Thorshags klädesfabrik och bomullsspinneri. I Östergötlands läns kalender för år 1872 omnämns även följande; Hammarens fiske, Ågelsjö ålfiske, Hjelmarsö ålfiske, Åby tegelbruk och flera sågverk och kvarnrörelser.

Utsnitt ur häradsekonomisk karta 1868-1877, Norrköping
Kyrkomiljön
Kvillinge kyrka är belägen ca fem kilometer norr om Norrköping vid kanten av den öppna Kvillingeslätten och vid foten av en långsträckt skogsklädd förkastningsbrant. Vägen följer branten och kantas delvis av bebyggelse. Öster om kyrkan, gränsande mot kyrkogården, ligger en väl sammanhållen gårdsmiljö. Söder om kyrkan är den f d prästgården belägen med en mangårdsbyggnad från omkring år 1800, men senare ombyggd.