Stäng fönster Norrköping kn, RÖNÖ KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Rönö socken är belägen på östra delen av Vikbolandet. Den har tidigare utgjort en del av Östra Ny socken. Under 1500-talet eller senast omkring år 1600 blev den utbruten som kapellförsamling. År 1921 blev den förklarad som annexförsamling. Landskapet präglas av en karg natur med skog och berg samt uppodlade dalgångar, som tidigare varit havsbotten. I öster möter havet och en vidsträckt skärgård. Trakten är fornlämningsrik. Näringarna har varit lantbruk, boskapsskötsel och fiske. Ägostrukturen har dominerats av större egendomar, däribland Rönö, Kåreholm, Loviseberg och Börsebo.

KYRKOMILJÖN
Rönö kyrka ligger på en moränrygg vid sidan av en uppodlad sänka. I kyrkans omedelbara närhet finns två gravfält från yngre järnålder. Av Rönö kungsgård, som uppfördes på 1500-talet av Johan III och nedbrändes av ryssarna 1719, återstår idag en ruinkulle. På kullen har man uppfört en flygelbyggnad till den nuvarande huvudbyggnaden, som härstammar från 1730-talet. Invid kyrkan ligger den f d sockenstugan från 1820-talet, som är en timrad faluröd byggnad i två våningar. Den har även använts som skola och ålderdomshem. Strax intill finns ytterligare en skolbyggnad, uppförd för sitt ändamål 1884 och som numera används som bygdegård. Rönö f d prästgård ligger ca 2 km från kyrkan.