Stäng fönster Norrköping kn, SIMONSTORPS KYRKA KYRKOMILJÖ , Östergötland

Beskrivning
Simonstorp tillhörde Kvillinge socken fram till 1700-talets slut, då man kameralt avsöndrades som en egen socken. Detta skogs- och bergsområde är en del av Kolmården som utgör en gränstrakt mellan Östergötland och Södermanland. Det har varit en utpräglad glesbygd dominerad av ensamgårdar. Huvuddelen av befolkningen utgjordes av arbetare inom skogsbruket, framförallt kolning. På Rodga säteri startade 1677 vad som kom att bli ett av landets största segelduks- och buldansväverier som levererade segelduk till svenska flottan. Under blomstringsperioden försörjdes 500 familjer av verksamheten. Från mitten av 1700-talet avtog verksamheten och upphörde helt kring 1850. Stambanan mellan Norrköping och Katrineholm går rakt igenom socknen, och vid järnvägsstationen kom Simonstorps samhälle att växa fram med prästgård, skola och pensionärshem.

Kyrkomiljön
Kyrkan är belägen 15 km norr om Norrköping utefter den gamla vägsträckningen mellan Norrköping och Katrineholm. Den har ett enskilt läge på en kulle mellan sjön Fläten och sjön Bolen. Simonstorps samhälle ligger på andra sidan landsvägen några hundra meter åt nordväst. En allé norr om kyrkan leder till ett fd gästgiveri vars huvudbyggnad och flyglar är faluröda envåningshus som troligen är uppförda under 1700-talet. Sydöst om kyrkan ligger det fd ålderdomshemmet från ca 1925. Det är byggt i 1½ våning med fasader av faluröd locklistpanel under ett brutet tegeltäckt tak. En begravningsplats är belägen ca 500 m söder om kyrkan, och togs i bruk under en period på 1900-talet då det var svårt att utvidga kyrkogården.