Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, SKÄRKINDS KYRKA OCH SKÄRKINDS GAMLA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

Beskrivning
Socknen finns omnämnd som Skierkind redan år 1308. Före reformationen var socknen prebende åt biskopen i Linköping. De förhistoriska lämningarna går tillbaka till äldre järnåldern, större stensträngssystem med fägator och fornåkrar ligger i anslutning till Dövestads avhysta bytomt och invid denna ett gravfält från yngre järnåldern. Det finns ytterligare fyra gravfält från yngre järnåldern. Fram till omkring 1700 fanns ett tingshus vid gamla kyrkan, vilket flyttades till Kumla i Gistad. Till socknens större gårdar hör Halleby gård, som sägs ha varit platsen för Skärkinds kungsgård under medeltiden. Socknen är en åkerbruksbygd med större slätter och barrskogsbevuxna åsar. Fram till 1705 hörde Norsholm till socknen, därefter till Kimstads socken. Göta kanal passerar genom socknen och tidigare trafikerade även av östra stambanan socknen.

Socknen
Socknen finns omnämnd som Skierkind redan år 1308. Före reformationen var socknen prebende åt biskopen i Linköping. De förhistoriska lämningarna visar kulturlandskapets utveckling från äldre järnåldern, med större stensträngssystem med fägator och fornåkrar som ligger i anslutning till Dövestads avhysta bytomt och invid denna ett gravfält från yngre järnåldern. Det finns ytterligare fyra gravfält från yngre järnåldern. Ett tingshus fanns vid gamla kyrkan fram till omkring 1700 då det flyttades till Kumla i Gistad. Till socknens större gårdar hör Halleby gård som har anor från 1200-talet. Socknen är en åkerbruksbygd med större slätter och barrskogsbevuxna åsar. Göta kanal passerar genom socknen och tidigare trafikerades den även av östra stambanan.

Kyrkomiljön
Ett öppet odlingslandskap med moränholmar omger kapellet som är placerat på en höjd intill landsvägen till Skärkinds nya kyrka.

Kyrkomiljön
Kyrkan ligger väl synlig på en ås i ett fornlämningsrikt sprickdalslandskap med vid utblick över bygden. Den är omgiven av varierad bostadsbebyggelse främst från 1900-talet. Kring den grustäckta kyrkplanen står den fd kyrkskolan från 1861 och det fd kommunalhuset från 1837. Båda är i 1½ våning med vita spritputsade fasader och tvåkupigt tegeltäckt sadeltak. Den fd prästgården ligger drygt en km sydöst om kyrkan och har en timrad huvudbyggnad från 1700-talet flankerad av två flyglar omgivna av en stor park.