Stäng fönster Mullsjö kn, SANDHEMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Sandhems socken utgörs av en kuperad skogsbygd med små uppodlade ytor och den centralt belägna Sandhemssjön. Längs sjöns östra sida och vidare norrut finns ansenliga hålvägssystem och här skall även Eriksgatan ha passerat. Tidigare ingick Nykyrka i samma socken. Jordägandet dominerades enligt 1564 års jordebok av frälsehemman. Samhället Sandhem ligger idag vid sjöns södra strand medan kyrkplatsen är belägen på den östra stranden med vägen mot Kymbo och skogsbeklädda bergspartier på östra sidan. Bebyggelsen är spridd i det lilla uppodlade landskapsrummet. Direkt söder om kyrkogården finns öster om parkeringen ett församlingshem och i väster en hembygdsgård. Ett stycke åt sydväst ligger prästgården. Vid stranden är ett par ekonomibyggnader. Kyrkogården avgränsas i norr av en liten smal tarm av sjön.

FÖRSAMLINGSHEM - Byggnaden från 1888 är i 1 ½ plan med hög källare. Fasaden utgörs av rödfärgad locklistpanel, har vita foder och spröjsade fönster. Den består av två långsmala kroppar som är förbundna med varann. Den främre har två små förstugor. Sadeltaken med valmad spets täcks av enkupigt lertegel. Tillbyggnaderna tillkom 1937 respektive 1975.

HEMBYGDSGÅRD - Byggnaden är en parstuga med rödfärgad locklistpanel, knutlådor och sadeltak med tvåkupigt lertegel. Den omges av en liten trädgård med trädrad.

PRÄSTGÅRD - Byggnad i 1 1/2 plan, uppförd 1871. Fasaderna är klädda med ljusgul träpanel.