Stäng fönster Nässjö kn, FLISBY KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Jönköping

Beskrivning
Flisby socken ligger på småländska höglandet i sydvästra delen av Linköpings stift. Socknen är den nordligaste i Nässjö kommun. I norr gränsar den till Bälaryd och Bredestad i Aneby kommun, i söder till Norra Solberga som är huvudkyrka i samfälligheten med samma namn, och i väster gränsar socknen till Barkeryd och i öster till Askeryd. Kyrkan med kyrkogård ligger utmed vägen mellan Aneby och Norra Solbergas båda kyrkor. Det som idag är själva samhället Flisby ligger ca fem km nordväst om kyrkan, det uppfördes som ett stationssamhälle när järnvägen drogs fram 1874.

Flisby kyrka och kyrkogård med omgivningar utgör ett välbevarat sockencentra. Den gamla kyrkan revs några år efter det att den nuvarande kyrkan stod färdig 1853. Ruinerna finns kvar sydväst om kyrkan där också en ödekyrkogård finns. I kyrkans närhet finns ett stort antal fornlämningar i form av gravfält – det största ligger direkt söder om kyrkan och härrör från järnåldern. Ytterligare en bit från kyrkan i samma riktning ligger prästgården (ursprungligen 1767) och en hembygdsgård med enkelstuga (ca 1750), loftbod (ca 1780) samt ladugård (ca 1850) – samtliga ditflyttade sedan 1939. Norr om kyrkan ligger skolhuset som uppfördes i empirestil 1853 och tjänar nu som församlingshem. Kyrkan med kyrkogård och kyrkcentrum samt fornlämningar ingår i område som är av riksintresse för kulturmiljön.

REFERENSER

K:son Blomquist, Carl, ”Flisby socken” i Sveriges bebyggelse, svensk statis­tisk-topografisk uppslagsbok, Landsbygden, Jönköpings län del III, Erixon, Sigurd (red), Uddevalla 1956

Kulturminnesvårdsprogram för Nässjö kommun, Jönköpings läns museum 1989